Бібліотечний туризм

Проект Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації (МС УБА) "Бібліотечний туризм: пізнай Україну та її бібліотеки" створено з метою обміну досвідом між бібліотекарями України, популяризації бібліотек у суспільстві шляхом залучення бібліотек до туристичних маршрутів регіону. 

Людмила Мороз (ЗК ВМ ЦБС) та Марія Сахарова (ВНМУ) є координаторами проекту від міста Вінниці. Це цікавий і пізнавальний проект, який надасть можливість бібліотекам як освітнім та інформаційним осередкам допомогти бажаючим у створенні цілісного уявлення про Вінницю, найкращі бібліотеки Вінниці та її рекреаційно-туристичні можливості. 

Було обрано 5 бібліотек централізованої бібліотечної системи м.Вінниці: Бібліотека-філія № 11, Центральна бібліотека для дітей та юнацтва, бібліотека-філія № 8, бібліотека-філія № 13, бібліотека-філія № 15.

Бібліотека-філія №11 (вул.Свердлова, 189) розташована на розі вулиць Свердлова та Скалецького, має художньо-естетичний напрям, є єдиним культурним центром Свердловського масиву та мікрорайону Поділля. 



Бібліотека-філія № 11 - бібліотека сімейного типу та обслуговує відвідувачів починаючи з 3-х років.
В бібліотеці діють клуби та гуртки за інтересами: "Кольоровий світ", "Студія креативної творчості Пепілота", "Веселковий дивосвіт", "Країна Читалія", "Зустрічі без прощань". Бібліотека має всі технічні можливості для роботи з людьми, які обмежені в фізичних можливостях, співпрацює з центром "Обрій", клубом книголюбів "Імпульс", ГО "Територія мам". В бібліотеці активно впроваджуються проекти: "Оаза творчості", "Творчий арт-хол дебют", "Матусині вечірки", нещодавно впроваджено новий проект "Бібліоняня". В бібліотеці є доступ до мережі Інтернет, оснащена безкоштовна Wi-Fi зона. Працівники бібліотеки приймають активну участь у загальноміських проектах: "Мистецькі вихідні", "Майстерні Діда Мороза"," Kid’s –art-Europe" та інш.

Відвідавши цю бібліотеку, Ви одразу відчуєте, що бібліотека №11 - це комфортне, зручне, затишне, привабливе середовище, яке допомагає відвідувачам зняти емоційне напруження та втому, також сприяє спілкуванню, інтелектуальному, творчому, емоційному і соціальному розвитку особистості.




Центральна міська бібліотека для дітей та юнацтва - розташована в центрі великого мікрайону "Вишенька"і є культурно-дозвілевим центром для дітей та юнацтва. Поряд розташовані велика кількість ДНЗ, ЗОШ (№10,15, 23, 33, 21, 34, 35, 25, 18), школи естетичного виховання "Барвінок", школа мистецтв "Вишенька". Наявність цих культурних осередків дає змогу скооперовувати дії для організації дозвілля дітей та молоді великого мікрорайону.Для наймолодших відвідувачів бібліотеки організована зона для ігор та відпочинку. Для старших відвідувачів- до послуг відвідувачів- розвиваючі ігри,шашки,шахмати. За сприянння депутата облради Сергія Кудлаєнка облаштовано зону вай-фай зону для підлітків. 

Для тих, хто бажає навчитись виготовляти різні сувеніри (лялька-мотанка,паперові квіти, декупаж, квілінг), бібліотекарі організовують на місцях міні-майстер-класи. 

Робота з читачами ЦБДЮ налаштовує читачів на залучення до прекрасного.Організовані на базі бібліотеки гуртки та клуби за інтересами-Гурток "Друзі бібліотеки", клуби різного спрямуванння і для різних вікових категорій:"Бібліознайко","Веселка","Гармонія","Обрій","Любителі пригод і фантастики","Сучасник","Надвечір'я". 

Участь у загальноміських проектах- "Мистецькі вихідні", "Майстерня Діда Мороза",участь у майстер-класах. 

Якщо вас зацікавила дана інформація про нас, завітайте до нас за адресою:
м. Вінниця проспект Космонавтів,63 (Центральна бібліотека для дітей і юнацтва)
тел : +38004355-32-04.



В центрі мальовничого Замостя знаходиться бібліотека-філія № 8, що є невід’ємною частиною інформаційної структури міста, комунікативним та соціокультурним центром, що сприяє розвитку соціальної мобільності особистості, розширенню її життєвих просторів. 

Бібліотека обслуговує різновікові категорії читачів на основі новітніх технологій: є доступ до мережі Інтернет, оснащена Wi-Fi зона. Ви можете переглянути Web-сторінки, працювати з електронною поштою, створити власний мультимедійний продукт у різних програмах – і все безкоштовно! 


Бібліотека гостинно відчиняє двері всім, хто бажає знайти заняття для душі. На базі бібліотеки діють клуби та гуртки за інтересами: краєзнавчий клуб «Дивокрай»; клуб «Бібліотечне коло»; гурток «Чудо-ручки, чудо-штучки»; гурток «Книжкова палітра». 

Аби довести, що книги це не нудьга, а й шлях до рекордів, у бібліотеці було вирішено створити міні-музей «Історії книги». Ми б хотіли змінити образ книги у суспільстві і зробити так, щоб читання асоціювалося із задоволенням.
В музеї представлено такі експозиції: "Від каменю і глини до…"; "Як створювались перші книги"; "Чим писали раніше"; "Книги бувають різні". За бажанням Ви можете відвідати різні майстер-класи з історії винайдення книги. 

У бібліотечному книжковому музеї все не так, як у звичайному. Тут немає огорож і табличок «Не торкатися». Кожен охочий може спробувати себе в ролі давнього писаря чи художника. Це, звісно ж, цікаво не лише дітям, але й дорослим, яких, здавалося б, уже нічим не здивуєш. Хочеться сподіватись, що у вирі сучасного життя книга не втратить своєї популярності, а лише відкриватиме для читачів нові вершини! Маємо надію, знайомство з нами буде приємним та корисним, а захоплююча подорож безмежним книжковим світом подарує вам безліч цікавих зустрічей. 





Бібліотека-філія № 13 (вул. Космонавтів,63) розташована в центрі великого мікрайону "Вишенька"і є культурно-дозвілевим центром для дорослих, дітей та юнацтва. Бібліотека тісно співпрацює із ЗОШ № 23, № 15, № 33, № 21, № 18 та
№ 34. Учні та вчителі, які є читачами бібліотеки, проводить з ними цікаві зустрічі, бібліотечні уроки, бесіди, екскурсії. Разом зі шкільними бібліотеками узгоджує плани роботи для спільного проведення соціокультурної діяльності. Робота бібліотеки проводиться за напрямками: патріотичного виховання; відродженню українських традицій та обрядів, виховання родинно-побутової культури; пробудження читацьких інтересів до історії України.

Враховуючи, що у місті діють громадські товариства національних спільнот (росіян, білорусів, греків, євреїв, німців, поляків та ін.),які приділяють значну увагу збереженню своєї самобутності, виникла ідея щодо створення на базі бібліотеки-філії № 13( просп. Космонавтів,39) координаційного центру-бібліотеки міжкультурного діалогу.

Основним завданням бібліотеки є формування міжкультурного діалогу через презентацію й популяризацію культури та традицій національно-культурних товариств міста, сприяння зближенню етнічних культур, створення творчого самовираження та самореалізації кожної людини. 

У бібліотеці працює 4 клуби та 2 гуртки: «Вінницький дім поета» «Співрозмовник» «Вишиваночка» «Садівник» «Чарівне перо», «Чарівне зернятко». 

Завітайте до бібліотеки-філії № 13 по пр.Космонавтів,39, де крім традиційних форм бібліотечного обслуговування привітні, висококваліфіковані працівники запропонують Вам інноваційні послуги: безкоштовний Інтернет, участь у роботі клубів та гуртків за інтересами, цікавих масових заходах, в тім числі і по популяризації серед вінничан історії та кращих культурних надбань і здобутків різних національностей.





Бібліотека-філія №15 (вул.Черняховського, 78) розташована в мікрорайоні "Сабарів". Це мальовничий куточок Вінниці. Сабарів — історична місцевість Вінниці, розташована на правому березі Південного Бугу на самому півдні Вінниці. Колишнє приміське село, відоме з ХІІІ століття як родовий маєток литовських князів. Також відома своїми мальовничими краєвидами. 

В бібліотеці працює гурток “Золота ластівка” робота побудована на ознайомленні і вивченні народознавства,звичаєвості і обрядовості. Робота налагоджена з дитячим садочком ” Марічка”. Дошкільнятам прививається любов і пізнання до рідних звичаїв і обрядів, відбувається знайомство з творчістю поетів рідного краю.




Коментарі