Культура - 2025. Форми стратегічних ініціатив

У Вінниці, 14 листопада, розпочався процес стратегічних сесій розвитку культури 2025 з метою запровадження розвитку культурної та мистецької діяльності. Наше місто назвали одним з найкращих в країні по рівню розвитку культури.
- В ЄС вже давно існує така практика, тому для України це великий крок вперед, на зустріч змінам, - розповіла радник міського голови з питань культурної політики Ірина Френкель.
Культура-2025 - великий проект, який має охопити всю країну і врахувати різні позиції та потреби. Починається він з 7-ми стратегічних сесій у семи містах України: Львів, Вінниця, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Харків, Одеса, Київ. Кожне місто й кожен регіон - різні, утім між нами також багато спільного. Мета цих зустрічей: побачити перші спільності й відмінності у потребах, з якими ми стикаємось, працюючи в культурі, створюючи її, та у можливостях їхнього розв'язання.
Упродовж трьох тижнів, організаторами заплановано відвідати  Львів, Вінницю, Дніпропетровськ, Харків, Запоріжжя, Одесу, та Київ. 
У проекта є сайт culture2025.org.ua. Подія відбулася в галереї Інтер-шик.
-  Вінницю, від усіх обраних нами міст відрізняє те що у міста вже є своя напрацьована стратегія розвитку культури. Саме вона є найбільш прогресивною та проєвропейською у своїй культурній діяльності, - сказала президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль.
На обговоренні розглядались такі питання:
  • які проблеми заважають бути культурі чинником сталого розвитку?
  • які з проблем вдається розв'язувати на місцевому рівні, а які потребують системних змін законодавства і адміністративних практик?
  • як представники культури тієї чи іншої територіальної громади бачать себе у загальнонаціональній культурній стратегії 2025 і у чому полягає унікальна пропозиція кожного міста?
Ця розробка триватиме до кінця 2015 року. Підсумки будуть після відвідання усіх міст.

Даний процес відбувається за підтримки європейського консультанта Мінкультури – Рагнара Сііла, керуючого партнера Creativity Lab, радника Міністра культури Естонії.


Ковальчук Ганна Петрівна, директор департаменту культури та  Френкель Ірина Володимирівна, радник міського голови з питань культурної політики


Тетяна Огаркова. Мир під час війни: культура та політика

Олександр Буценко про розвиток культури та стратегії її розвитку


 Робота в групі "Творчі індустрії"

Робота в групі "Спадщина (профільні організації, музеї, бібліотеки)"


Івасюк Ірина Олексіївна, директор ВМ ЦБС "Культура 2025. Платформа для змін"

Олександр Вешелені, арт-менеджер мережі книгарень "Є"

Олександр Федоришин, найвідоміший вінницький історик



Лише разом ми можемо побачити, спланувати і відстояти таку стратегію розвитку для культури, яка потрібна нашій країні.

Коментарі